Ελισαβετ Φωτεινέλλη-Κριτικού


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Αθήνα. Η καταγωγή του πατέρα της ήταν από την Κωνσταντινούπολη και η μητέρα της από το Βατούμ της Ρωσίας.

Απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Θηλέων «Pierce College” συνέχισε τις σπουδές της στη Αμερική όπου απέκτησε Bachelor of Science στο τομέα της Κοινωνιολογίας και Master Degree στους τομείς εκπαίδευσης και Μεθοδολογίας έρευνας.

Εργάστηκε στην Αμερική στους τομείς της ειδικότητας της και πήρε μέρος σε πολλές έρευνες του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Michigan οι οποίες και δημοσιεύθηκαν.  Διηύθυνε ένα πρόγραμμα κοινωνικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής  αναβάθμισης (Head Start) για την πολιτεία της Οκλαχόμα.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τους τομείς Marketing, έρευνα αγοράς και έρευνες κοινωνικού περιεχομένου. Συνέχισε να εργάζεται μέχρι τη γνωριμία της με το σύζυγό της Ιωάννη Κριτικό.  Έκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά και ασχολείται με το φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο του συζύγου της.

Είναι Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού ιδρύματος Κριτικός-Φωτεινέλλη.

Το 1998 ο Ιωάννης Δ. Κριτικός, σύζυγός της κας. Φωτεινέλλη-Κριτικού ανοικοδομεί και εξοπλίζει την νέα πτέρυγα του Γεροκομείου Πειραιά και η κ. Φωτεινέλλη-Κριτικού μετά τον θάνατο το συζύγου της, με προσωπική της μέριμνα ολοκλήρωσε την ανακατασκευή του υπόλοιπου Γηροκομείου Πειραιά. Ένα μεγάλο έργο προς όφελος ιδίως των απόρων γερόντων επίσης και η αγορά με πλήρη εξοπλισμό στέγης των νεφροπαθών.

Επίσης μέσω του ιδρύματος έχει την πλήρη επιμέλεια των προβλημάτων Ελλήνων ασθενών στο Λονδίνο, από την διαχείριση των πόρων του πρώην «Οίκου της Δώρας».

Επίσης επιμελείται με ειδική επιτροπή διανοουμένων και πνευματικών ανθρώπων του θεσμού «Βραβείο Ιωάννης Δ. Κριτικός» στο Λονδίνο. όπου επιβραβεύονται λογοτεχνικά έργα που πραγματεύονται την ελληνική λογοτεχνία, τέχνη, φιλοσοφία, ιστορία και αρχαιολογία στην αγγλική γλώσσα.

Το 2013 επικοινωνώντας η κ. Φωτεινέλλη με την Μ. Παπακωνσταντίνου Πρόεδρο του Συλλόγου «Πνοή Αγάπης», ανταποκρίνεται άμεσα στο όραμά του Συλλόγου «Πνοή Αγάπης»  με την δωρεά και το εξοπλισμό του 1ου ξενώνα «Ιωάννης Δ. Κριτικός» εις μνήμη του συζύγου της.  Ο 1ος Ξενώνας «Ιωάννης Δ. Κριτικός» στεγάζεται σε 2 ορόφους με δίκλινα δωμάτια με τηλεοράσεις, καθιστικά, και δύο κοινόχρηστες κουζίνες, και δίκτυο wi-fi.

Η Πνοή Αγάπης δεν είναι ο μόνος Σύλλογος που ευεργέτησε η κ. Φωτεινέλλη.  Το 2016 δωρίζει και εξοπλίζει τον 3ο Ξενώνα του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η ΦΛΟΓΑ».  Ο ξενώνας διαθέτει 9 αυτόνομα διαμερίσματα για μεταμοσχευμένα παιδιά που χρειάζονται ειδικές συνθήκες διαβίωσης μέχρι να περάσουν τα δύσκολα, και μια αίθουσα εκδηλώσεων .

Η ευαισθησία της κας. Φωτεινέλλη προς τις ανάγκες των συνανθρώπων δεν σταματά εδώ.  Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και η αδυναμία του 1ου Ξενώνα «Ιωάννης Δ. Κριτικός» να καλύψει τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό των ανθρώπων που είχαν ανάγκη φιλοξενίας, οδήγησαν την δωρήτρια στη δεύτερη δωρεά της. 

 

Το 2017 αναπτύσσει  τη  δωρεά της στην «Πνοή Αγάπης» εξοπλίζοντας και τον 2ο ξενώνα «Ελισάβετ Φωτεινέλλη-Κριτικού».  Ο 2ος Ξενώνας στεγάζεται σε 4ους ορόφους ενός νεοκλασικού κτηρίου.  Τα δωμάτια φιλοξενίας είναι δίκλινα δωμάτια με τηλεοράσεις σε κάθε δωμάτιο, ενώ σε κάθε όροφο υπάρχει πλήρως εξοπλισμένη κοινόχρηστη κουζίνα, καθιστικό με τηλεόραση και δίκτυο wi-fi.

Στο πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο που δώρισε και εξόπλισε η κ. Φωτεινέλλη, υπάρχουν επίσης δύο χώροι συναντήσεων και ανάκυψής όπου αναπτύσσονται τα πολύπλευρα ψυχοκοινωνικά προγράμματα της «Πνοή Αγάπης», και στον 5ο όροφο στεγάζονται τα γραφεία του Συλλόγου.