Εγκαίνια του Ξενώνα «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού»

Τρίτη 22 Μαίου 2018

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Ξενώνα «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού», ο Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής & Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με Καρκίνο και των Οικογενειών τους, “Πνοή Αγάπης’’, πραγματοποίησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου που στόχο είχε την ενημέρωση του κοινού για τη λειτουργία του νέου Ξενώνα «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού».

Ο Σύλλογος «Πνοή Αγάπης» με τη συνδρομή επαγγελματιών υγείας και εθελοντών, υλοποιεί προγράμματα και δράσεις με στόχο την παροχή ολιστικής φροντίδας για τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και των οικείων τους, από την στιγμή της διάγνωσης αλλά και μετά το πέρας των θεραπειών.

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε, γνωρίζοντας την έλλειψη οποιασδήποτε δομής για την φιλοξενία    ασθενών και των συγγενών τους που έρχονται από την επαρχία για να υποβληθούν σε κάποια ογκολογική θεραπεία ως εξωτερικοί ασθενείς σε Νοσοκομεία της Αττικής άρχισε ένα μεγάλο αγώνα με προτάσεις προς κρατικούς φορείς και παρεμβάσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ύστερα από πολλές προσπάθειες που όμως δεν καρποφόρησαν, τον Αύγουστο του 2013, η κυρία Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού βλέποντας το μεγάλο αυτό κενό ανέλαβε την πρωτοβουλία και προσέφερε τον 1ος Ξενώνα στη μνήμη του συζύγου της Ιωάννη Δ. Κριτικού ενώ το 2017 πάλι με δική της δωρεά δημιουργήθηκε ο 2ος Ξενώνας «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού».

Ο 1ος Ξενώνας «Ιωάννης Δ. Κριτικός», στεγάζεται σε δύο ορόφους, με 9 δίκλινα δωμάτια, WC, καθιστικό, δύο κοινόχρηστες κουζίνες και καλύπτει δυνατότητα διαμονής 18 ασθενών ή/ και των συνοδών τους. Στα 4 χρόνια λειτουργίας του, φιλοξενήθηκαν 1.510 ασθενείς με καρκίνο ή/και οι συνοδοί τους. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών και συνοδών, δεν μπόρεσε να εισαχθεί στον Ξενώνα, λόγω μη διαθεσιμότητας τη στιγμή του αιτήματος.

Ως εκ τούτου, βάσει των στατιστικών δεδομένων και των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών των ασθενών με καρκίνο και της υποδειγματικής λειτουργίας του 1ου Ξενώνα δημιουργήθηκε, από την ίδια δωρήτρια, ο 2ος Ξενώνας «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού», σε νεοκλασσικό κτίριο, στο οποίο στεγάζονται και τα γραφεία του Συλλόγου.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου «Πνοή Αγάπης», κα Μαρία Παπακωνσταντίνου,  δήλωσε: «Η πρωτοπορία στη δομή Στέγασης του ξενώνα "Ελισάβετ Φωτεινέλλη-Κριτικού" συνίσταται στην παράλληλη και πολύπλευρη ψυχοκοινωνική στήριξη των ασθενών με καρκίνο και των συνοδών τους που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδος για εξωτερικές θεραπείες. στα αντίστοιχα αντικαρκινικά νοσοκομεία της Αττικής».

Ο Ξενώνας «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού», είναι πλήρως εξοπλισμένος για την κάλυψη όλων των βασικών αναγκών των ασθενών ή/και των συνοδών τους. Στεγάζεται σε τέσσερις ορόφους και διαθέτει 12 δωμάτια, με τη δυνατότητα φιλοξενίας 28 ανθρώπων. Υπάρχουν χώροι συναντήσεων και αναψυχής, όπου αναπτύσσονται τα πολύπλευρα προγράμματα του Συλλόγου «Πνοής Αγάπης», όπως Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης, εικαστικών τεχνών, συνεδρίες χαλάρωσης, ρεφλεξολογία, προγράμματα ευεξίας για την αλλαγή εικόνας σώματος που η νόσος επιφέρει, ομάδες παιχνιδιού, ανάγνωσης, κολλάζ, προγράμματα διατροφής, κηπουρικής κ.α.

Σε δηλώσεις προχώρησε και ο Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Επιστημονικής Επιτροπής των Ξενώνων, κος Γεώργιος Πισσάκας:

«Αρκεί να μπει κάποιος στη θέση ενός ασθενούς και των οικείων του που αφήνουν το σπίτι τους στην επαρχία  και έρχονται στην Αθήνα  με το βάρος της διάγνωσης του καρκίνου, την αγωνία των θεραπειών που πρέπει να υποβληθούν, την οικονομική αδυναμία για την κάλυψη της διαμονής τους (που όσον αφορά στην ακτινοθεραπεία μπορεί να φτάσει και τον ενάμισι μήνα) και την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε κρατικής δομής που μπορεί να τους δώσει μια κάποια λύση. Και χάρη σ’ αυτή την δωρεά βρίσκουν όχι μόνο ένα αξιοπρεπέστατο μέρος να μείνουν, αλλά μια οικογένεια να τους αγκαλιάσει και να τους στηρίξει στην τόσο δύσκολη στιγμή της ζωής τους».

Οι δύο Ξενώνες προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών για τη φιλοξενία και ανακούφιση των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Λίγα λόγια για το Σύλλογο:

Ο Σύλλογος «Πνοή Αγάπης» ιδρύθηκε το 2009, με τη συμμετοχή ανθρώπων συναφών ειδικοτήτων και κύριο άξονα το όραμα του Εθελοντισμού, με σκοπό την παροχή κοινωνικής και συναισθηματικής στήριξης σε ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Βασικό όραμα του Συλλόγου» ήταν η δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να υποβληθούν σε θεραπείες ως εξωτερικοί ασθενείς στα Ογκολογικά Νοσοκομεία της Αττικής.

Οι δράσεις του Συλλόγου «Πνοή Αγάπης», παρέχονται σε τρεις βασικούς άξονες:

Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»:

Υποδοχή και εξυπηρέτηση πελατών

Η ομάδα «της τέχνης του ακούειν» υποστηρίζει ασθενείς και φροντιστές

Δανειστική-κινητή βιβλιοθήκη

Προσφορά καφέ στις αναμονές των ασθενών βραχείας νοσηλείας

Κάλυψη γραφειοκρατικών αναγκών μοναχικών ανθρώπων

Επισκέψεις στους θαλάμους των ασθενών

Λειτουργία ιματιοθήκης

Η «ομάδα ευεξίας» υποστηρίζει και καλύπτει ανάγκες που προέρχονται από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες

Οργάνωση εθιμικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για τους ασθενείς, τους φροντιστές τους και το προσωπικό του Νοσοκομείου

Στην «Πνοή Αγάπης», τα εξής Προγράμματα & Ομάδες

 • Συζήτηση με τα παιδιά στα σχολεία για τον καρκίνοΔιατροφή και καρκίνος
 • Ομάδα δημιουργικού υφάσματος & ανακύκλωσης υλικών
 • Ομάδα κολλάζ
 • Ομάδες παιχνιδιού
 • Ομάδα εικαστικών τεχνών
 • Ομάδα ανάγνωσης
 • Ομάδα εικαστικής ψυχοθεραπείας

Στους Ξενώνες:

 • Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης
 • Ομάδα Ρεφλεξολογίας
 • Συνεδρίες χαλάρωσης
 • Ομάδα ρέϊκι
 • Ομάδα ευεξίας, η οποία συμβάλει στην αλλαγή εικόνας σώματος που η νόσος επιφέρει
 • Ομαδικά προγράμματα διατροφής
 • Ομάδα κηπουρικής

Sign in to leave a comment