Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
6Ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ 2022
Καρκίνος: Στο Κατώφλι Μίας Νέας Εποχής
Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας:
«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ψηφιακού φακέλου για τους ασθενείς με καρκίνο & τη δημιουργία μονάδων ημερήσιας νοσηλείας σε όλη τη χώρα».
Χρίστος Δήμας – Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
«Η Ευρώπη και κατ’ επέκταση και η χώρα μας διαθέτουν πλέον τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την πολιτική βούληση να επενδύσουν στους τομείς έρευνας & καινοτομίας».
Μαρία Σπυράκη - Ευρωβουλευτής
«Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου σκοπεύει να λειτουργήσει ως ένας οδικός χάρτης για την ομογενοποίηση των πολιτικών των κρατών της Ε.Ε με στόχο τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης».
Cary Adams, Διευθύνων Σύμβουλος της UICC- (Διεθνής Ένωση για τον έλεγχο του Καρκίνου)
«Η παγκόσμια καμπάνια #CloseTheCareGap έχει στόχο την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου».
Ιωάννης Κωτσιόπουλος – Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας
«Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών αποτελεί σήμερα προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και την 1η δράση του εθνικού ψηφιακού προγράμματος αντιμετώπισης του καρκίνου».
Καίτη Αποστολίδου – Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ
«Στην ογκολογία κάθε ώρα και ημέρα μετρά για τον ασθενή. Όμως η νομοθεσία δεν συμβαδίζει με την ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ η ογκολογική θεραπεία ταλανίζεται από σημαντικές καθυστερήσεις και σημαντικές δυσχέρειες πρόσβασης των ασθενών».
«Κάντο όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Γερμανία» ήταν το δεύτερο σημαντικό μήνυμα του Ετήσιου Συνεδρίου σε σχέση με την προετοιμασία των αρμόδιων Υπουργείων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, επιστημονικών εταιρειών, ερευνητών, ακαδημαϊκών, της κοινωνίας των πολιτών και λοιπών εμπλεκομένων με τον καρκίνο, ως προσκλητήριο για συνένωση δυνάμεων, συνεργασιών και ανάπτυξη συνεργειών, για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου και της Αποστολής για τον Καρκίνο του Horizon Europe.
Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας προκειμένου να εντοπίσουν και να αποκαταστήσουν τα κενά που επέφερε η πανδημία στη φροντίδα του καρκίνου, η ενεργοποίηση της πολιτείας για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, αλλά και το δυσάρεστο μήνυμα ότι το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, του οποίου η χρηματοδότηση έληξε στις 31.09.2021, δεν θα επαναλειτουργήσει, διότι το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει προβλέψει συνέχιση της χρηματοδότησής του, είναι μεταξύ των κύριων μηνυμάτων του Συνεδρίου.
Οι εργασίες του 6ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ
«Καρκίνος: Στο κατώφλι μιας νέας εποχής»
οι οποίες άρχισαν την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου με μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2022, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. To Συνέδριο διεξήχθη με υβριδική μορφή στο ξενοδοχείο «Στράτος Βασιλικός» στην Αθήνα, δίνοντας στους συνέδρους τη δυνατότητα φυσικής ή διαδικτυακής συμμετοχής.
Στο κατώφλι μιας νέας εποχής, με την Πανδημία σε αποδρομή, το 6ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, εστίασε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, με στόχο αφενός να καλυφθούν τα κενά και οι ανεπάρκειες των τελευταίων δύο χρόνων στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα και αφετέρου, να δημιουργήσει η πολιτεία τις κατάλληλες συνθήκες που θα εξασφαλίσουν τα μέγιστα οφέλη που πηγάζουν από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και τη συμμετοχή στα χρηματοδοτικά προγράμματα που το συνοδεύουν.
Αναδεικνύοντας θέματα όπως:
· Η επιβεβλημένη πλέον έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, η επιτάχυνση των ενεργειών για τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
· Η εξατομικευμένη προσέγγιση στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου μέσα από την ιατρική ακριβείας, ο ρόλος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία και η ανάγκη για άρση των εμποδίων στην πρόσβαση των ασθενών στις προηγμένες εξετάσεις βιοδεικτών, τις οποίες το Δίκτυο παρείχε μέχρι τη λήξη της λειτουργίας του
· Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας και οι νέες δυνατότητες που δημιουργούνται με τη χρήση των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στον καρκίνο
· Η ανάπτυξη εθνικού σχεδίου για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια των ασθενών με καρκίνο
· Οι επιπτώσεις της λοίμωξης Covid-19 στους ασθενείς με καρκίνο και ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας
· Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) και η ανάγκη σύστασης και λειτουργίας του θεσμοθετημένου Ανεξάρτητου Οργανισμού ΗΤΑ.
· Η βιοηθική στον καρκίνο ως παράγοντας ισορροπίας και ανθρώπινης θεώρησης στην αντιμετώπιση της νόσου
· Η συμμετοχή της ΕΛΛΟΚ στη νέα 3ετή διεθνή εκστρατεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου της UICC με τίτλο “Close The Care Gap”
· Η ανάγκη για τη δημιουργία δομών και συστήματος ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας
ο στόχος της ΕΛΛΟΚ ήταν να εντοπιστούν τα εμπόδια, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις, που καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει τη νέα μετά – Covid-19 εποχή και εν μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου σε πλήρη εφαρμογή.
Το Συνέδριο τίμησαν με τη συμμετοχή τους, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας κος Χρίστος Δήμας, η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας κος Κωτσιόπουλος, ο Γ.Γ. Έρευνας & Καινοτομίας Καθ. κος Αθανάσιος Κυριαζής, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Σπυράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C.) Dr. Cary Adams, ο Επικεφαλής της Ομάδας Καρκίνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κος Matthias Schuppe, ο συντονιστής των Κοινών Δράσεων για τον Καρκίνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καθ. Κος Tit Albrecht, ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθ. κος Μελέτιος Α. Δημόπουλος και πολλοί διεθνούς κύρους ομιλητές και επιστήμονες από τον χώρο της ιατρικής, της νοσηλευτικής, της έρευνας και της καινοτομίας και των οικονομικών της υγείας, καθώς και εκπρόσωποι ασθενών.
Το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ ήταν ανοιχτό για το κοινό και μεταδόθηκε μέσω της σελίδας της ΕΛΛΟΚ στο Facebook και της πλατφόρμας Zoom. Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.
Το 6ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας καθώς και των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών:
· Εταιρία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας, Ε.Ο.Π.Ε.
· Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Ε.Ε.Π.Α.
· Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Α.Ο.
· Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Ε.Α.Ε.
· Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ε.Π.Ε.
· Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Χ.Ο.
Η ΕΛΛΟΚ ευχαριστεί τις κάτωθι εταιρείες για την ευγενική, άνευ όρων χορηγία και υποστήριξη τους στο 6ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ:
Επίσημοι Χορηγοί:
Βιανέξ, Genenis Pharma, Gilead,
Roche Hellas
Χορηγοί:
Bristol Myers Squibb, MSD, Pfizer
Υποστηρικτές:
Amgen, AstraZeneca, Ipsen, Janssen, Lilly
Φαρμασέρβ, Sanofi, Servier Hellas, Varian Papapostolou
Χορηγοί επικοινωνίας του 6ου Ετησίου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ ήταν
οι:
Τηλεόραση της Βουλής, Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Αθήνα 9,84, DailyPharmaNews.gr, HealthDaily, Iατροnet, in.gr, News4Health, ONMED.GR, Το Αύριο της Υγείας, virus.com.gr
Χορηγός οπτικοακουστικού υλικού: CONEQ Hellas
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, με τίτλο «Καρκίνος: στο κατώφλι μίας νέας εποχής» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.
______________
Για περισσότερες πληροφορίες
Καίτη Αποστολίδου
Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ
Τηλ.: 6932 449 000
Γεώργιος Καπετανάκης
Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ
Τηλ.: 6944 608 385
Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 40 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα, που καλύπτουν όλους τους καρκίνους, κοινούς και σπάνιους. Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον επίσημο εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου εργάζεται ώστε κάθε ασθενής με καρκίνο να έχει ολοκληρωμένη, έγκαιρη και οικονομικά προσιτή φροντίδα, που περιλαμβάνει άριστη διάγνωση, θεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση και επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία. Ταυτόχρονα, αναπτύσσει δράση για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών των οικογενειών τους. (www.ellok.org)