Δεκεμβρίου 6 Δεκεμβρίου 2021 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα»

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και πλήθος συμμετεχόντων ολοκληρώθηκε η επιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ με τίτλο:

 

«Ο Καρκίνος του Πνεύμονα ως Μείζον Θέμα Δημόσιας Υγείας»


η οποία διεξήχθη διαδικτυακά την Τρίτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 16:00-19:00.


Κατά την διάρκεια της Ημερίδας, υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της ΕΛΛΟΚ και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) από τους εκπροσώπους, της ΕΛΛΟΚ, την Πρόεδρο κα Καίτη Αποστολίδου και τον Γενικό Γραμματέα της ΕΠΕ, κο Ελευθέριο Ζέρβα.

Η υπογραφή του Συμφώνου - Συνεργασίας, όπως σημείωσε η κα Αποστολίδου, συμπλέει απόλυτα με την πάγια και σταθερή επιδίωξη της ΕΛΛΟΚ για στενότερη συνεργασία και διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην χώρα, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Από την πλευρά της ΕΠΕ, ο κος Ελευθέριος Ζέρβας επεσήμανε ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί μία πρωτοβουλία θεσμικής υπευθυνότητας, η οποία φέρνει σε επαφή και συνεργασία ασθενείς και επιστήμονες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος έχει πλέον λάβει διαστάσεις «σύγχρονης επιδημίας».

Tην 1η Ενότητα της Ημερίδας με τίτλο «Ο Καρκίνος του Πνεύμονα ως Μείζον Θέμα Δημόσιας Υγείας» την οποία συντόνισαν ο Αναπ. Καθ. κος Ιωάννης Δημολιάτης και ο Ογκολόγος κος Νίκος Μητσιμπόνας, άνοιξε με την εισήγηση του, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κος Νικόλαος Τζανάκης, μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιδημιολογία του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα. Ο κος Τζανάκης παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας, τη συχνότητα και το φορτίο της νόσου την οποία χαρακτηρίζει υψηλή θνητότητα, τις αιτίες για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ενώ αναφέρθηκε στους τρόπους πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Στο κόστος του καρκίνου του πνεύμονα για την Ελλάδα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο οικονομολόγος Υγείας κος Κώστας Αθανασάκης, ο οποίος τόνισε το μεγάλο φορτίο του καρκίνου εν μέσω μίας παρατεταμένης οικονομικής στενότητας, φορτίο το οποίο, πέραν του άμεσου οικονομικού κόστους για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, επιφέρει και συνολική απώλεια ευημερίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ο κος Αθανασάκης υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των νεοπλασιών, προεξάρχοντος του καρκίνου του πνεύμονα, θα πρέπει να αποτελέσουν εθνική προτεραιότητα των κρατικών επενδύσεων στην υγεία.  

Η κα Κατερίνα Περρή, νηπιαγωγός, με την ιδιότητα του περιθάλποντος συγγενούς (φροντιστή), περιέγραψε στην ομιλία της την βιωματική εμπειρία της κατά την διάρκεια προσπάθειας φροντίδας του συζύγου της ο οποίος νόσησε από καρκίνο του πνεύμονα, περίοδο κατά την οποία αντιμετώπισαν πολύ μεγάλες δυσκολίες, όπως κοινωνική και οικογενειακή απομόνωση εν μέσω μάλιστα των lockdown της πανδημίας, την τρομερή αγωνία για τα οικονομικά και πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας καθώς και την δυσκολία της ψυχολογικής διαχείρισης της κατάστασης που βίωσε ολόκληρη η οικογένεια. Τέλος εξήρε την ανιδιοτέλεια και την αγάπη που της πρόσφερε ο σύλλογος «Ευ Ζω με τον Καρκίνο» στο Ηράκλειο της Κρήτης τις πλέον δύσκολες στιγμές, τόσο για τον νοσούντα σύζυγό της, όσο και για την ίδια.

Την 1η Ενότητα έκλεισαν με σχολιασμό, ο κος Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής Ν.Δ και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και η κα Ελένη Πιτέλου επιστημονικός συνεργάτης των πανεπιστημίων Κρήτης και Μάαστριχτ. Ο κος Βασίλης Οικονόμου σημείωσε ότι η Πολιτεία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τον ρόλο και την άποψη των ασθενών στην μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα, να συνεχίσει και να εντείνει την μεγάλη αντικαπνιστική εκστρατεία που εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς και την συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα για την πρόγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Ο κος Οικονόμου εστίασε στο ρόλο της ιατρικής ακριβείας στην ογκολογία και των βιοδεικτών προς αποτελεσματικότερες, ασθενοκεντρικές θεραπευτικές επιλογές. Η κα Ελένη Πιτέλου ανέφερε ότι η συνολική εικόνα που έχουμε για τις νεοπλασίες και τον καρκίνο του πνεύμονα ειδικότερα παραμένει συγκεχυμένη και θολή εξαιτίας της έλλειψης μητρώων καταγραφών, με αποτέλεσμα την αδυναμία καταγραφής της αποτελεσματικότητας των εξεταζόμενων θεραπειών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη έναρξης λειτουργίας Εθνικού Μητρώου Καταγραφής Νεοπλασιών και την αύξηση των συστηματικών επενδύσεων  σε υποδομές, οι οποίες θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές και εξατομικευμένες θεραπείες.

 

Η 2η Ενότητα με τίτλο «Θεραπεύοντας τον Καρκίνο του Πνεύμονα» είχε ως συντονιστές τον Καθηγητή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κο Δημήτρη Καρδαμάκη και την κα Μαρία Θεοδωρίδου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΛΟΚ.

Την Ενότητα άνοιξε με την εισήγησή του ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος κος Κοσμάς Βερίγος ο οποίος ανέλυσε τις νέες προσεγγίσεις στην ακτινοθεραπεία πνεύμονα, τον τρόπο που αυτή λειτουργεί στοχεύοντας σε συγκεκριμένες φάσεις του κυτταρικού κύκλου καθώς και τις νέες τεχνικές που μας δίνουν πλέον πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στοχευμένης αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα μέσω των σύγχρονων τεχνολογικά εξελιγμένων συστημάτων ακτινοθεραπείας.

Οι νέες προσεγγίσεις στη βιοψία των πνευμόνων ήταν το θέμα της ομιλίας του Αναπ. Καθ. Ιατρικής κου Περικλή Φούκα. Ο κος Φούκας τόνισε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί συχνή και ετερογενή νόσο που επιδέχεται υψηλό φορτίο μεταλλάξεων, δεδομένο το οποίο την καθιστά ανθεκτική. Επιπλέον, μέσω της ραγδαίας εξέλιξης της ιατρικής ακριβείας με τη χρήση βιοδεικτών, μπορούμε πλέον να διευρύνουμε τις θεραπευτικές επιλογές για κάθε ασθενή.

Η αναγκαιότητα του χειρουργείου στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Πνεύμονα ήταν το κεντρικό θέμα της ομιλίας του Δρ. Χαράλαμπου Ζήση, ο οποίος παρουσίασε ενδελεχώς τις περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα οι οποίες χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Η αποτελεσματικότητα μίας χειρουργικής επέμβασης καθώς και η αναγκαιότητα αυτής, εξαρτάται από μία σειρά πολλών παραγόντων, όπως από τον ιστολογικό τύπο του καρκίνου του ασθενούς, το στάδιο της νόσου αλλά και την καρδιοπνευμονική και γενική κατάσταση του ασθενούς. Η επιλογή χειρουργικής επέμβασης σε ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα σημαίνει συνήθως «καλά νέα» για τον ασθενή αφού πιθανότατα συνεπάγεται διάγνωση σε πρώιμο στάδιο και μικρότερο για τον ασθενή όγκο.

Ο παθολόγος-ογκόλογος κος Ιωάννης Μούντζιος ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη ογκολογία σταδιακά μετακινείται από τη χημειοθεραπεία στις στοχευμένες θεραπείες, επισημαίνοντας τον καίριο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι βιοδείκτες στην προγνωστική εξέλιξη της νόσου και την φυσική αιτία της εμφάνισής της. Ακόμη, τόνισε τον προβλεπτικό ρόλο που διαδραματίζουν στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας παρέχοντας μας ταυτόχρονα σημαντικά κλινικά στοιχεία σε κάθε δεδομένη στιγμή της. Τέλος, ο κος Μούντζιος επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για αποζημίωση πολύ περισσότερων βιοδεικτών στη χώρα μας.

Η ποιότητα και η πρόσβαση στην πληροφόρηση που έχουν οι ασθενείς για τις νέες θεραπευτικές μεθόδους ήταν το θέμα της εισήγησης της Προέδρου της ΕΛΛΟΚ κας Καίτης Αποστολίδου. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η μεγάλη θνησιμότητα του καρκίνου του πνεύμονα οφείλεται στην καθυστέρηση έγκαιρης διάγνωσης, σε πλήθος λάθος διαγνώσεων καθώς και την αύξηση της μέσης ηλικίας του πληθυσμού της χώρας. Χαρακτηριστικά, επεσήμανε η κα Αποστολίδου, περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις έγιναν στο πλαίσιο άλλου αρχικού προβλήματος, ενώ τα εμπόδια και οι ελλείψεις στην Ελλάδα προς συνολικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί ως μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας,  παραμένουν μεγάλα. Τέλος η κα Αποστολίδου τόνισε την ελλιπή πληροφόρηση που έχει το σύνολο των ασθενών για τα πάνελ βιοδεικτών και τις νέες θεραπευτικές επιλογές.

Την Ενότητα έκλεισε με την εισήγησή της η κα Αγγελική Στεφανάκη, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΛΟΚ, η οποία ανέλυσε τους μεγάλους κινδύνους των θρομβώσεων για τους ασθενείς με καρκίνο, οι οποίες αποτελούν την 2η αιτία θανάτου για τους καρκινοπαθείς μετά τις λοιμώξεις. Η κα Στεφανάκη παρουσίασε τα είδη και τα συμπτώματα των θρομβώσεων, οι οποίες αποτελούν έναν «αόρατο εχθρό» για τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού φλεβικού θρόμβου και δύο έως και είκοσι φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης φλεβικής θρομβοεμβολής από τους μη καρκινοπαθείς. Παρόλα αυτά, επεσήμανε η κα Στεφανάκη η πρόληψη, αντιμετώπιση αλλά και οι επιπτώσεις της θρόμβωσης συχνά παραβλέπονται ή και υπο-αξιολογούνται λόγω της μειωμένης ευαισθητοποίησης, τόσο από πλευράς επαγγελματιών υγείας όσο και των ασθενών.

Όπως όλες οι εκδηλώσεις της ΕΛΛΟΚ η Ημερίδα ήταν ανοιχτή για το ευρύ κοινό και μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα και το facebook της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ενώ στο τέλος των εισηγήσεων απαντήθηκαν ερωτήσεις του κοινού προς τους ομιλητές.


Η επιστημονική ημερίδα της 30ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα των επιστημονικών εταιρειών:

·         Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ)

·         Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)

·         Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ)

·         Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ)


Η επιστημονική ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα υλοποιήθηκε χάρη στην ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη των Εταιρειών:

Επίσημοι Χορηγοί : Novartis, Roche

Χορηγοί: BMS, Ιστοδιερευνητική Α.Ε, LEO, Φαρμασέρβ-Λίλλυ, MSD

Υποστηρικτές: Astrazeneca, Takeda

Χορηγοί επικοινωνίας:

Ιατροnet, News4Health.gr, Virus.com.gr

 


 

 

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 40 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα.

 

Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο. Ο σκοπός της ΕΛΛ.Ο.Κ., σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο. (www.ellok.org)

εκινήστε να γράφετε εδώ ...

Sign in to leave a comment